Sådan slipper du kontrollen over dit barns mad

Design uden navn-180

Én af de ting, der kan skabe store udfordringer ved spisebordet er bl.a., når vi forældre kommer til at blande os i, hvad og hvor meget vores børn skal spise. Vi kommer til at tage kontrollen over vores barns mad.

Ja - jeg har også selv været der. Jeg har haft alt for meget kontrol over vores pigers spisning.

Herhjemme har vi (som hos rigtig mange andre), nemlig også været udfordrede med vores pigers måde at spise på. Vores ældste datter er meget sensitiv og hendes spisning bærer stor præg af dette. Vores yngste datter har en sjælden epilepsi, som gik ud over hendes mundmotorik og sanseintegration - og det gik derfor også udover hendes spisning. 

Men i forbindelse med mit arbejde som specialist i børns spisning, stødte jeg for 7 år siden på Ellyn Satters "Division of responsibility in feeding" (det fortæller jeg om lige om lige herunder). Blandt andet dette ændrede mit syn på, hvordan vi kan lære vores børn at vokse op med et naturligt og godt forhold til mad. Hvordan vi kan hjælpe vores børn med at selvregulere deres appetit, uden at vi blander os. Vores job er at sætte kærlige og faste rammer for måltiderne.

Ansvarsfordelingen

Ellyn Satters model som jeg før nævnte, handler (bl.a. ) om at børn og forældre har hver deres ansvarsområder, når man sætter sig ved spisebordet. Som forældre sætter man rammerne for måltidet - vores børn tager den herfra og bestemmer selv over deres mad.

Modellen ser således ud:

Forældrene bestemmer:

  • Hvad der serveres
  • Hvor maden serveres
  • Hvornår maden serveres

Børnene bestemmer:

  • Hvad der spises af den mad, der står på bordet
  • Hvor meget der spises
  • Om der spises


Overordnet set handler det om, at vi slipper kontrollen over vores børns mad, så de lærer at selvregulere udfra, hvordan DERES krop er. De får pludselig kontrollen over deres egen mad. Det betyder også, at vi voksne IKKE skal kommentere på hvad, hvor meget eller om vores børn spiser. Det styrer de selv. Det kan vi voksne skal gøre er at sætte rammerne for måltidet, så vores børn har mulighed for at regulere selv.

Hvis du har brug for en kærlig håndsrækning til, hvordan du skal gribe det an hjemme hos jer, så er der masser af hjælp at hente på mine kurser.

Kh Charlotte